SOPK nesúhlasí s návrhom KOZ na skrátenie pracovného týždňa

06.02.2013 Bratislava

Bratislava 6. februára (TASR) - Predstavenstvo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) je presvedčené, že nové pracovné miesta sa môžu ekonomicky zmysluplne vytvoriť len získaním väčšieho odbytu tovarov a služieb.

Pri silnej exportnej orientácii slovenskej ekonomiky to v praxi znamená, že zlepšenie nastane v dôsledku ekonomického oživenia na trhoch Európskej únie, prípadne sa podarí získať prístup na nové trhy. Uvádza sa to v stanovisku Predsedníctva SOPK k návrhu odborárov skrátiť v SR pracovný týždeň.

Predstavenstvo súhlasí s názorom, že je vhodné stimulovať zvýšenie zamestnanosti, ale hlavne v smere zníženia neistoty zamestnávateľov z budúceho vývoja. To je možné dosiahnuť jasnou a všeobecne akceptovanou ekonomickou politikou vlády, vytváraním zdravého podnikateľského prostredia, a nie nesystémovými opatreniami. O nesystémovosti návrhu svedčí i to, že pri hyperbolizovanom akceptovaní jeho logiky môžeme dospieť k názoru, že napríklad pri 20-hodinovom pracovnom týždni sa nám podarí dosiahnuť plnú zamestnanosť. Negatívne dôsledky tohto kroku by však mali v krátkom čase likvidačné dôsledky na slovenskú ekonomiku.

Predstavenstvo SOPK nesúhlasí s tým, aby vláda SR akceptovala požiadavku KOZ na skrátenie týždenného pracovného času. Návrh by jednoznačne viedol pri súčasnom pracovnoprávnom zákonodarstve k zvýšeniu mzdových nákladov podnikateľskej sféry, zhoršil ich konkurenčnú pozíciu na dnešných trhoch a v konečnom dôsledku by spôsobil ďalšie zvýšeniu nezamestnanosti.


E. MACHYNA: S kratšou pracovnou dobou a vyššími nákladmi sa musia firmy vyrovnať


Podľa predsedu Odborového zväzu (OZ) KOVO Emila Machynu nebude mať skrátenie týždenného pracovného času taký negatívny vplyv na zamestnávateľov, ako to prezentuje Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Firmy sa musia každý rok vyrovnať s približne 8-% rastom nákladov za energie, a tak by pre zamestnávateľov nemalo byť problematické ani zdraženie pracovných síl. "Keď dokážu zamestnávatelia zvládnuť 8-% rast nákladov, prečo by nedokázali zvládnuť rast nákladov práve v mzdách," povedal dnes pre TASR Machyna.

Ako ďalší argument uviedol, že pomer mzdových nákladov voči hrubému domácemu produktu (HDP) Slovenska klesá, pričom momentálne dosahuje zhruba 36 %. Pritom priemer v Európe dosahuje približne 50 % voči HDP. "Čiže dnes zamestnávatelia na Slovensku majú Klondajk," uviedol šéf OZ.

Machyna takisto zdôraznil, že v Holandsku funguje 33-hodinový pracovný týždeň, pričom krajina má len 4-% mieru nezamestnanosti. Kým Nemecko nepodporuje nadčasy, slovenskí pracovníci v priemysle majú odrobených v priemere 176 hodín za mesiac. "Naši ľudia môžu pracovať 12 hodín, 14 hodín," upozornil.

Predstavenstvo SOPK dnes vo svojom stanovisku označilo plán skrátiť pracovný týždeň za nesystémový krok, ktorý povedie ku zvýšeniu mzdových nákladov zamestnávateľov. Kvôli zhoršeniu ich konkurencieschopnosti by tak mohol v konečnom dôsledku zvýšiť nezamestnanosť na Slovensku.
 

Vyberte región